LED munkalámpa

Lépésről lépésre a tökéletes LED munkalámpa kiválasztása

Dolgozni sokféle helyszínen lehet, és bizony előfordulhat, hogy sötétben vagy nem megfelelő látási viszonyokban kell elvégezni a feladatainkat. Ilyenkor remek szolgálatot tehet egy LED munkalámpa, amit nagyon egyszerűen és kényelmesen tudunk használni. Mivel a kínálat nagyon színes képet mutat és többféle típus közül választhatunk, így érdemes néhány dolgot átgondolni.

Mi alapján érdemes kiválasztani a LED munkalámpát? Mire kell feltétlenül odafigyelni? A mostani cikkünkben erről lesz szó.

A LED munkalámpa színhőmérséklete

Ideális esetben természetes fénynél tudunk dolgozni, erre azonban nem mindig van lehetőségünk. Különösen igaz ez akkor, amikor már délután 5 órakor besötétedik és csak lámpa mellett van lehetőségünk a munkavégzésre.

A megfelelő LED munkalámpa kiválasztásakor egy lényeges szempont a színhőmérséklet, ez ugyanis többféle lehet. Érdemes tudni, hogy a nappali fény színhőmérséklete dél magasságában 5000 és 7000 Kelvin között van. Ahogy lejjebb bukik a nap, egyre csökken az érték, a fény pedig egyre sárgásabb lesz. 5000 Kelvin fölött pedig egyre fehérebbnek, már-már kékes fehérnek látszik.

A melegebb hatású sárga fény a pihenést, relaxálást segíti elő, míg a kékes színű fény pozitív hatással van ránk, ha koncentrálni, fókuszálni szeretnénk. A LED munkalámpa fénye világos, ami azt jelenti, hogy remek választás lehet egy íróasztal vagy munkaállomás megvilágításához.

Ezt mindig tartsd szem előtt!

A színhőmérsékleten túl, még van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani. Lényeges kérdés például, hogy pontosan hova kerül a lámpa? Ez dönti el ugyanis, hogy álló, fali, asztali vagy mennyezetre függeszthető típus lesz-e a megfelelő választás.

Az a lényeg, hogy a fény a munkaterület egészét bevilágítsa, és a lehető legkisebb mértékben kerüljön leárnyékolásra. A LED munkalámpa ugyanis csak ebben az esetben tudja betölteni a szerepét. Érdemes olyan típusokban gondolkodni, amiket igényeink szerint tudunk beállítani. Végül, de nem utolsó sorban azt is át kell gondolni, hogy a lámpa fix vagy mobilis legyen.