abs

Lent fog a fék? Szivárog a fékolaj? Lehet, hogy az ABS kocka hibásodott meg

A blokkolásgátló ma már a legtöbb modern autóban megtalálható. A rendszer nyomásszabályzó modulja az ABS kocka, melyet sokan csak nemes egyszerűséggel hidraulikatömbnek neveznek. Sajnos az ABS kocka idővel szinte biztosan meghibásodik, ugyanis elhelyezkedéséből adódóan komoly hőhatásnak és erős rázkódásnak van kitéve.

Az ABS kocka meghibásodása

Az ABS kocka az autó motorterében található meg, ami azt jelenti, hogy szélsőséges megpróbáltatások érik az út során. Ebből kifolyólag nem ritka, hogy ez az elektromos alkatrész megadja magát. Ha ez bekövetkezik, akkor közel sem olyan egyértelmű, hogy baj van, mint azt sokan gondolják. Pontosabban vannak nyilvánvaló jelek, azonban nem olyanok, mint amire a többség gondol. Logikusnak tűnő elmélet, hogy baj esetén kigyullad az ABS lámpa és az autó diagnosztikai rendszere azonnal jelez, azonban ez egyáltalán nem így van. Legtöbbször még hibakód sem olvasható ki.

Ehelyett olyan jelek árulkodnak a problémáról, mint a fékolaj szivárgás, vagy, hogy nagyon lent fog a fék. Ha fékezés során az alsó holtpontig becsúszik a fék, az szintén vészjósló jel. Az ABS kocka meghibásodásának egyik nyilvánvaló jele, ha az autót kizárólag teljesen benyomott fékpedál mellett lehet csak lefékezni. Ez kezdetben mindössze rossz útviszonyok vagy vészfékezés során jelentkezik, később egyre többször tapasztalható. Ráadásul vannak olyan autótípusok, melyek esetében a piros lámpánál állva, ahogy a sofőr benyomva tartja a fékpedált, az lassan, de jól érezhetően elkezd becsúszni.

Az ABS kocka javítása

Ha minden jel arra utal, hogy az ABS kocka meghibásodott, akkor nincs más hátra, mindenképp megoldást kell találni a problémára. A rewopro.hu weboldalon rengeteg hasznos tartalom található, illetve elérhetőség is a Rewo-Pro Kft fővárosi és vidéki szervizeibe. A cég az ABS kocka javítására szakosodott, szükség esetén akár azonnal segítenek és akár másfél óra alatt elvégzik a munkát.

Számos típus kapcsán készletről áll rendelkezésre a cseredarab. Bizonyos autótípusoknál a ki-be szerelést is vállalja a cég. Az elvégzett javításra pedig öt év garancia jár. A javított, minőségi ABS kockát az ország bármely részére el tudják küldeni futár segítségével. Ha szeretnél mielőbb segítséget vagy kérdésed lenne, akkor látogass el a rewopro.hu weboldalra.