amper bővítés

Mikor szükséges az amper bővítés?

Az amper bővítés, azaz egy háztartás elektromos hálózatának teljesítménybővítése napjainkban egyre nagyobb szükségletté válik. Egymás után jelennek meg a különböző okoseszközök, amelyek lassan kiváltják az eddig használt háztartási berendezéseinket. Ezeknek a modern készülékeknek közös ismertetője, hogy valamennyien árammal működnek. Minél több ilyen eszközt csatlakoztatunk az otthoni hálózatra, annál nagyobb lesz annak terhelése – erre pedig sok háztartás elektromos rendszere nem áll még készen.

Mit jelent az amper bővítés? Milyen előnyökkel jár?

Minden elektromos hálózatnak van egy maximális áramfelvétele: egyszerűen fogalmazva, ha az arra csatlakoztatott készülékek teljesítményét összeadjuk és az meghaladja a hálózati lehetőségeket, akkor jobb esetben csak leveri a biztosítékot, így választhatunk, hogy az elektromos bojler mellett vagy a fűtőpanel, vagy a vízforraló fog üzemelni.

Az új építésű lakásokat általában már úgy tervezik, hogy az átlagos, esetleg azt egy kicsit meghaladó lakossági fogyasztáshoz elegendő teljesítménnyel rendelkezzenek. Egy régebbi társasház, de akár egy régebbi családi ház építésénél még természetesen nem számoltak napjaink energiaszükségletével, így a rendszer sok esetben képtelen kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Ha ezeknek az új kihívásoknak eleget szeretnénk tenni, ilyen esetekben az amper bővítés jelenti az egyetlen megoldást.

Hogy történik az amper bővítés? Ki végezheti el?

Az amper bővítés komoly szakértelmet igényel, hogy az új rendszer kellően biztonságos legyen. Ezért ilyen feladatokat kizárólag az ELMŰ regisztrált villanyszerelő végezheti el. Az amper bővítés során különböző nyilatkozatokat, tervrajzokat és más dokumentumokat kell benyújtani, amiben a villanyszerelő segítségére szintén számíthatunk.

A jelenlegi szabályok szerint, 32 amper mindenkit alanyi jogon illet meg, efelett pedig 3.600 forint + ÁFA költséggel kell számolni amperenként. Illetve minden esetben meg kell fizetni 7.328 Ft összeget a mérőóra felszereléséért. Ezen felül a regisztrált villanyszerelő munkadíja is hozzáadódik a költségeinkhez amper bővítés esetén.