wallbox töltő

Kell e nekem elektromos autó töltő?

Nyilvánvalóan a kérdést az elektromos autó tulajdonosok tehetik fel maguknak, de mivel egyre nagyobb számban vannak hazánkban, ráadásul a tendenciák alapján még többen lesznek, a kérdést lassan minden autó tulajdonos felteheti magának. A válasz egyszerű és bonyolult egyszerre, ugyanis maga az elektromos autó töltő, be van építve az autóba. Ezt igazán egyszerűen az általában ajándékba kapott töltőkábel segítségével csak bedugjuk a konnektorba és már tölti is az autót.

De akkor mi az a wallbox, vagy elektromos autó fali töltő? Ha nem akarunk túl mélyen belemenni a technkai részletekbe, akkor annyit tudunk mondani, ez egy 2okos kütyü”, amelyik nem csak átalakítani képes a hálózati áramforrásból érkező elektromos energiát (itt most a nagyobb teljesítményű, 3 fázisú eszközökre gondolunk elsősorban), de számos praktikus funkcióval teszi kényelemesebbé a mindennapos használatot, emellett elég sok pénzt is spórolhat nekünk.

Miben segíthet nekünk egy jól megválasztott feli töltő készülék?

  • Akár otthon is alkalmazhatjuk a gyors töltést, azaz nem kell fél napot várnunk arra, hogy útnak indulhassunk. Ha megfelelő az otthon elektromos hálózat és az autónk is bírja, akár 22 kWh óra teljesítménnyel is tudunk tölteni, ami harmadára csökkenti a töltési időt. Ez már 1-2 óra töltés után lehetővé teszi akár 100 km-es hatótáv elérését.
  • Amennyiben van éjszakai áramra lehetőség, tudjuk úgy programozni a töltő, hogy csak éjszaka, az olcsó árammal töltsön, ugyanakkor érkezés után csatlakoztathatjuk az autót, nem kell külön erre is odafigyelni.
  • Az intelligens készülékek ismerik otthonunk áramfogyasztási szokásait, így nem fordulhat elő, hogy hirtelen minden eszköz egyszerre üzemel, ami akár túlterheléshez is vezethet, ami időszakos áramszünetet eredméynez, amikor lekapcsol a biztosíték.
  • Az akár mobiltelefonokra is telepíthető alkalmazások segítségével szinte bárhonnan meg tudjuk nézni a töltöttségi állapotot, sőt át is tudjuk állítani a töltési sebességet, ha úgy döntünk, a tervezettnél hamarabb szeretnénk útnak indulni.