cpu cooling

Folyadékhűtés és levegőhűtés: Mit kell tudni 2021

A zárt folyadékhűtő csövek – előre telepítve és teljesen zárt állapotban, mindössze 60 dollárnál kezdődnek – lehetővé teszik az egyszerű vízhűtőrendszer előnyeinek kihasználását anélkül, hogy bármilyen rendetlen részletben kellene foglalkoznia. Mindössze annyit kell tennie, hogy a vizesblokkot a CPU és a radiátor / ventilátor kombinációhoz rögzíti az Ön esetében, és nincs versenyen, mivel csak egy csepp hűtőfolyadék aggasztja. Elveszítheti a testreszabási lehetőségeket, ha önálló készleteket használ, például a Corsair Hydro sorozatot vagy az NZXT Kraken sorozatú hűtőit, de elveszíti a legtöbb fejfájást is, amelyek jellemzően az önfolyadék-hűtéssel járnak. A szivárgás nagyon valószínűtlen, amíg nem hajlítja vagy csavarja a tömlőt éles, furcsa szögben.
Minden számítógép, a legkisebb házimozi telefonoktól a legnagyobb óriás játékgépekig, hőt termel használat közben – olyan hőt, amely megölheti a számítógép értékeit, ha nem vigyáz.

Bár nincs mitől tartania, ha számítógépét nagy dobozból vagy közvetlenül olyan gyártótól vásárolta, mint a HP, döntő döntést hozhat, ha tűzálló, összehasonlító étkezési számítógépet épít (vagy vásárol):? Ebben a kérdésben sok mindent meg kell fontolni, mielőtt válaszolhat.
Hűtéstechnika
A léghűtés teljesítményének titka a ventilátorokban rejlik – sok. A tipikus léghűtéses számítógép tele van ventilátorokkal, videokártya-ventilátorokkal és CPU-ventilátorokkal, vagy két nagy fém hűtőbordával, hogy a drága alkatrészek szépek és ködösek maradjanak.

Vízhűtő rendszer Ezzel szemben számos hűtőfolyadékkal töltött csövet, radiátort, vizesblokkokat (a hűtőbordákkal egyenértékű) és néhány más összetevőt használnak a számítógép frissességének megőrzésére. Még néhány ventilátorra is szükség van a vízben! A folyadékhűtéses számítógép üzembe helyezésének vezérlése pontos részletekben elmagyarázza a rendszerről szóló alapvető információkat.

Léghűtés
Számítógép telepítése Intel CPU hűtő: Nem túl nagy, de nem túl lenyűgöző.
A ventilátorok hűtésének egyik nagy öröme a rendszer hűtése, hogy sok esetben valóban nem kell semmit tennie a megfelelő hűtőberendezés létrehozásához. Ha a rendszer alapja nem egy akciós fajta, akkor nagy az esélye annak, hogy a gyártó már pontosan azt telepítette, amire szüksége van – egy elülső szívóventilátort, amely külső levegőt tol a merevlemezek fölé, és egy ventilátort, amely célzottan fújja a levegőt.

A grafikus kártyák és a számítógépgyártók szinte mindig részt vesznek a nagy teljesítményű hordozható ventilátorokban – tudod, azokban, amelyek úgy hangzanak, mintha leszállnának a gépről, amikor kirabolják üzletüket.
Tehát a nagy kérdés továbbra is: Miért levegő? Olcsó, egy dolog. Még akkor is, ha a CPU vagy a GPU utólagos piacát szeretné követni, sokkal kevesebbet kell fizetnie, mint a folyadékhűtéses konfiguráció. Ugyanez vonatkozik a rajongókra is. Határozottan vásárolhat nagyobb, jobb és erősebb ventilátorokat, ha csendesebb berendezéseket szeretne, vagy akár olyan ventilátorokat, amelyek világítani fognak, ha ilyenek vannak. Természetesen fizetni kell értük, de még mindig jóval kevesebb pénzt kell költenie egy szép léghűtő szerelvény fejlesztésére vagy felépítésére, mint egy hagyományos vízhűtő hurokkal.

Vegye figyelembe az egészségre gyakorolt ​​költségeit is. Sokkal könnyebb négy csavarral rögzíteni a ventilátort a házhoz, mint saját vízhűtő berendezést építeni.

A hagyományos léghűtésnek azonban három jelentős hátránya van. Először is, a ventilátorok nem olyan hatékonyak, mint a vízhűtés, ami problémákat okozhat a túlhajtott processzorokkal vagy a különösen összetett, több grafikus kártyával töltött eszközökkel. Másodszor, az erőteljes CPU -hűtők hője nagy lehet. Végül a ventillátorok hangosak.

Vízhűtő eszközök
A levegő és a folyadék hűtése személyes mérföldkő a számítógép építésében.

A vízhűtéses számítógép műalkotás lehet.
Kezdjük szép darabokkal. Az erőteljes folyadékhűtéses rendszer egyik fő előnye, hogy lehetővé teszi a rendszer bizonyos összetevőinek nagyobb mértékű hűtését, mint ha ventilátorokat használna – nem a legmegfelelőbb telepítés egy tipikus óra processzorhoz, de ezek egyike mindenképpen érdekes bárki számára, aki kicsit túltelíteni szeretné a zsetonjait.)

Még akkor is, ha nem adóztatja meg igényeit, több hűtőteljesítményre, olcsó önálló vízhűtő hurokra lesz szüksége később – ez segít csökkenteni a számítógép hangerejét. A vízhűtés sokkal csendesebb, mint a ventilátorokkal teli töltőanyag.
Felmerül a tér kérdése is. Egy hatalmas termálmedence / ventilátor kombináció elég jól működhet, de a legjobb CPU -hűtők rengeteg ingatlant emésztenek fel az Ön esetében. A folyadékhűtés sokkal kevesebb helyet igényel, és sokkal egyszerűbbnek tűnik.

Vízhűtő alkatrészek
A folyadékhűtés sok házi feladatot, több részt és gondos tervezést igényel.
A vízhűtés egyik nagy hátránya a viszonylag magas költsége, különösen akkor, ha egyedi telepítést tervez. Míg a legtöbb hagyományos felső szintű CPU-hűtő valahol 50 és 100 dollár között mozog, a folyadékhűtés építése sokkal többe kerülhet. Például az EKWaterBlocks legmodernebb H3O 360 HFX vízhűtő készlete 360 ​​dollárba kerül. (Az ár euróra van átszámítva, tehát 360 véletlenül lett.)

A folyékony hűtőfolyadék telepítésével kapcsolatos minőségi problémák: Nem szeretne olcsó alkatrészeket vásárolni, hogy megtakarítson néhányat a hátán, és végül a drága PC -alkatrészeket tiszta árnyalatú hűtőfolyadékba öntje. a házi feladatnak van egy másik hátránya. Az alkatrészlista elkészítése egy kis tervezést igényel, ha nem vesz előre csomagolt csomagot. Fel kell vennie egy vizesblokkot a CPU számára, amely illeszkedik a kimenethez, a csatlakozóit, amelyek megfelelnek a blokk és a tömlő méretének, magának a tömlőnek, a szivattyúnak, a tartálynak, a radiátornak, a ventilátornak (vagy ventilátoroknak), és maga a hűtőfolyadék. És ez csak egy tipikus beállítás az építhető legcsupaszabb csontkonfigurációhoz. Ha külön ciklusokat szeretne streamelni a videokártyájára, alaplapjára, RAM -jára vagy merevlemezére, akkor még több tervezést és beszerzést kell végeznie.
Ne felejtse el megadni a hűtőfolyadék -csövek beszerzésének módját!

Arról is gondoskodnia kell, hogy legyen hely a telepítéshez. A radiátorok általában szellőzőnyílásokat igényelnek a házban. A tartályok is helyet igényelnek az Ön esetében, és meg kell terveznie a hurok elrendezését, hogy valóban működésbe tudja hozni („lágyítani” a szivattyút), amikor hűtőfolyadékkal tölti fel. Más szóval, a vízhűtő hurok nem jó, ha nincs jó módja a folyadék működtetésének!

Aztán ott van maga a telepítés. Egyszerűen fogalmazva, a vízhűtés első kalandjai veszélybe kerülhetnek. A hurkok telepítése nem teljesen új, és előfordulhat, hogy a folyamat nagyobb szerepet játszik, mint amivel elégedett, még akkor is, ha egy vagy két hűtőt telepített egy tipikus ventilátor befejező profilból. Ami eszembe jut: a tömlők és szerelvények biztonságos módon lesznek az első számú probléma az első vízhűtéses rendszer építésekor. Tavasszal valahogy szivárognia kell. Próbálja megépíteni és tesztelni a számítógép folyadékhűtő rendszerét annak szilárdságának biztosítása érdekében mielőtt drága elektronika köré telepítenék.
Zárt folyadékhűtők

Antecin Kühler H2O 620 zárt folyadékhűtő: Vízhűtés

Ha mindez a vízgőz összetettségéről beszélve kissé forogni hagyta a fejet, ne féljen: van más megoldás is.

A zárt vagy zárt folyadékhűtő csövek – előre telepítve és teljesen zárt állapotban, mindössze 60 dollárnál kezdődnek – lehetővé teszik az egyszerű vízhűtőrendszer előnyeinek kihasználását anélkül, hogy bármilyen rendetlen részletben kellene foglalkoznia. Mindössze annyit kell tennie, hogy a vizesblokkot a CPU és a radiátor / ventilátor kombinációhoz rögzíti az Ön esetében, és nincs versenyen, mivel csak egy csepp hűtőfolyadék aggasztja. Elveszítheti a testreszabási lehetőségeket, ha önálló készleteket használ, például a Corsair Hydro sorozatot vagy az NZXT Kraken sorozatú hűtőit, de elveszíti a legtöbb fejfájást is, amelyek jellemzően az önfolyadék-hűtéssel járnak. A szivárgás nagyon valószínűtlen, amíg nem hajlítja vagy csavarja a tömlőt éles, furcsa szögben.

Az önálló folyadékhűtő készlet telepítése megközelítőleg hasonló a CPU utángyártott tartályába történő telepítéshez. Ha csak le kell hűteni a túlhajtott processzort, a zárt hűtő elengedhetetlen. Csatlakoztasson barkácshurkot, ha azt szeretné, hogy a folyadék egynél több komponenst lehűtsön – vagy ha tiszta, tömörítő csöveket szeretne, amelyek színes hűtőfolyadékokkal vannak tele. A legtöbb lezárt hűtő átlátszó.