lisztérzékenység

Lisztérzékenység – árulkodó tünetek, amelyek bárkinél jelentkezhetnek

A lisztérzékenység, avagy másik közismert nevén, a gluténérzékenység gyakorinak számító autoimmun betegség. A kutatások szerint 100-ból legalább 2 embert érint ez a kellemetlen tünetekkel járó rendellenesség. Gyógyítani nem, a tüneteit visszaszorítani lehet – ehhez viszont szükséges idejében felismerni a betegséget, illetve szakorvos segítségét kérni.

Lisztérzékenység – tegyük tisztába a dolgokat!

A lisztérzékenység kicsit félrevezető elnevezés, hiszen az érintettek nem magára a búzaliszt jelenlétére reagálnak rosszul, hanem a glutén egyik fehérjére. Glutén pedig nemcsak a búzából készített lisztben, de többek között az árpában és a rozsban is jelen van.

Bajban az emésztőrendszer

Az egészségesen működő szervezethez elengedhetetlen a megfelelően funkcionáló emésztőrendszer is. A lisztérzékenység viszont pontosan ezen a területen okoz gondokat. Mint az autoimmun betegségek általában, a lisztérzékenység is a saját immunrendszerünk valamely anyagra adott téves, káros reakcióját takarja. Jelen esetben a glutén jelenlétére a szervezetünk tévedésből támadást indít saját maga ellen, és elpusztítja azokat a bolyhokat, amelyek a vékonybélben vannak. A vékonybélbolyhoknak viszont nagyon fontos szerep jut – rajtuk keresztül szívódnak fel a szervezetbe a hasznos tápanyagok.

A lisztérzékenység első tüneteiről

A gluténérzékenység elsősorban – de nem feltétlenül – az emésztőrendszerhez szorosan kötődő jelenségekben érhető tetten. Ilyen többek között az indokolatlan haspuffadás, a hasmenés vagy épp ellenkezőleg, a rendszeres székrekedés, a drasztikus fogyás. Vannak azonban a gluténérzékenységnek olyan tünetei, amelyek látszólag nem kötődnek az emésztőrendszer „üzemzavarához”. A menstruációs ciklusban fellépő zavarok, a folyamatos rossz közérzet, a krónikus fáradékonyság vagy a drasztikus, hirtelen támadt hajhullás tipikusan ilyen tünetek. A felnőttek körében gyakori panasz a lábak ödémásodása (a szervezet nem megfelelően működő felszívódó képesség miatt).

Változtatásra van szükség

A jó hír az, hogy a gluténérzékenység tünetei teljesen semlegesíthetők a mindennapokban – viszont ehhez a gluténtartalmú ételek teljes kiiktatására van szükség.