inverter

Napelem inverterek élettartama: melyik márkát érdemes választani?

Egyre népszerűbb napjainkban a napenergia hasznosítása, hiszen hosszú távú, értékálló befektetésnek bizonyulhatnak minden fogyasztó számára. A rendszerek élettartamában és hatékonyságában nagyon sok tényező játszhat szerepet, és az egyik ilyen fontos eleme maga az inverter. Ezek olyan eszközök, amelyek a napelemek által generált egyenáramot váltakozó árammá alakítják át és ezt tudják majd felhasználni a háztartások, vállalkozások. Vajon melyik márkát érdemes választani? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Általában elmondható, hogy az inverterek hosszú távon képesek megváltoztatni a rendszerek hatékonyságát és megbízhatóságát. Élettartama függhet a gyártótól és a minőségtől is. Az átlagos élettartam 10 és 20 év közötti, bár néhány prémium márka akár 25 év élettartamot is elérhet. Nézzünk meg néhány márkát és azután már sokkal könnyebb lesz meghozni döntésünket.  Ebben az ST Solar napelem inverter kisokosa is sokat tud segíteni.

Fronius

1995 óta gyártja termékeit az osztrák Fronius és a régióban, valamint Magyarországon tökéletes hálózatot épített már ki. Ezek az inverterek úgy kerülnek legyártásra, hogy az alkatrészeik bontás nélkül is kicserélhetők még a garanciális idő letelte után is. Az általános garancia 5 év, de a vásárlóknak lehetőségük nyílik ezt akár 20 évre is kitolni. Az aktív hűtéssel rendelkező, magasabb teljesítményű eszközök nagyon sok típusban érhetők el. Egy saját applikáción keresztül az energiafogyasztás könnyedén nyomonkövethető.

SolarEdge

A gyártó az inverterek piacán vezető szerepet tölt be prémium minőségű termékeivel. A magas hatásfokot nyújtó termékek komoly belső védelemmel rendelkeznek, emellett a klasszikusnak mondható funkciók mellett teljesítmény optimalizáló eszköz is kapcsolható hozzá. Az optimalizálásnak köszönhetően a tulajdonosok panelenként is elvégezhetik az ellenőrzéseket és amikor valamilyen külső tényező miatt a panelek nem tudják leadni a megfelelő teljesítményt, akkor az nem befolyásolja a többi panel működését, így a rendszer a maximum teljesítményt tudja nyújtani.

Huawei

A márkát talán többen is ismerik, de inverter gyártóként talán kevésbé. Nagy pontosságú termékeinél maximum 0,5% eltérés engedélyezett köszönve az érzékelőknek. így elmondhatjuk, hogy mára már gyakorlatilag felveszik a versenyt a többi piacvezető gyártóval. Ezt a lehetőséget akkor érdemes választani, ha nem túlzottan árnyékolt a telepítési terület és maximum 2-3 tetősíkról van szó.

Solplanet

2007-ben lépett a piacra a Solplanet és költséghatékony megoldást kínál a fogyasztóknak. A telepítése igen egyszerű, hiszen fedélnyitás nélkül megoldható, a DC izolátornak köszönhetően. A csendes inverterek szintén telefonos applikáció segítségével felügyelhetők és még a működésük is elemezhető.

SMA

A német gyártó termékeit a tartósság és a megbízhatóság jellemzi. Munkapontkezelő algoritmust és jó szervizelhetőséget biztosítanak a fogyasztóknak. A cserekészülékeket akár 3-5 munkanapon belül le tudják szállítani, így sokan pontosan emiatt teszik le a voksot az SMA márka mellett.