Beteg kutya

A kutya betegségének leggyakoribb jelei

Minden kutyatartó rémálma, hogy beteg lesz a kutyája. Mivel az állatok nem beszélnek, így sok gazdi folyamatosan fürkészi a jeleket, nem ritkán pedig túlzásba is viszik az aggódást. Bár a kedvenceink nem tudnak emberi nyelven szólni, azért nem kell kétségbe esni, hiszen a testük és a viselkedésük hasonlóképpen jelez, mint az embereké.

Hirtelen változó testsúly

A hirtelen bekövetkező súlycsökkenés vagy éppen súlygyarapodás a legtöbb esetben valamilyen komolyabb betegségre utal. Akár csak az embereknél, lehet ez egy pajzsmirigy gyulladás, de egy rákos betegség tünete is, melynek kialakulásához számtalan ok vezethet. Mindenesetre mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni a problémával.

Zihálás, nehéz légzés

Ha egy kutya köhög, zihál, nehezen vesz levegőt az sohasem jó jel, hanem valószínűleg egy betegségnek a tünete. Lehet egyszerű légzőszervi probléma, megfázás, asztma, de bármi egyéb is, így mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele.

Hányás és hasmenés

A gyomor- és bélrendszer nem megfelelő működése ugyanúgy betegségről tanúskodik, mint nálunk embereknél. A kiváltó okok pedig szintén azonosak. Lehet ez egy nem kívánatos étel által elrontott gyomor vagy éppen vírusos, bakteriális fertőzés is.

Mindenesetre, ha egy napon belül nem csökkennek a hányásos, hasmenéses tünetek, akkor forduljunk állatorvoshoz mivel ez komolyabb problémához is vezethet, mint például a kiszáradás.

Étvágytalanság

A legtöbb betegség velejárója, illetőleg elsődleges tünete az étvágytalanság, ez egyaránt érvényes, kutyára, emberre és minden emlős állatra. Az ok bármi lehet, a mentális problémáktól elkezdve, a fizikai sérüléseken át, egészen a daganatos betegségekig. Ha huzamosabb ideig fennáll – mondani sem kell – akkor forduljunk állatorvoshoz.

Megváltozott folyadékbevitel

Amennyiben a kedvencünk a szokásosnál többet vagy éppen kevesebbet iszik az szintén könnyen utalhat valamilyen betegségre. Lehet az ok hormonprobléma, vesebetegség, fertőzésből következő láz és még sok minden más is. A vizelési problémákkal gyakran együtt jár a kellemetlen szagú vagy nem megfelelően híg állapotú vizelet is.

Nem megfelelő vizelet

A túl sok vagy éppen a túl kevés vizelet szintén betegségre enged következtetni négylábú batátáinknál. Főleg idősebb kutyáknál jelentkezik a nehéz vizelés, aminek az oka a legtöbb esetben a vese nem megfelelő működése. Ellenkező esetben szintén az ominózus szervet okolhatjuk a problémáért. A véres vizelet már komolyabb aggodalomra adhat okot, mivel az eredője lehet a húgyúti fertőzés mellett akár daganatos betegség is. Mindenesetre, ha pisilési problémákkal fordulunk állatorvoshoz, mindenképpen vigyünk magunkkal vizeletmintát.

Mentális változások

Ha a kutya viselkedésében hirtelen változás áll be, az könnyen utalhat valamilyen betegségre, még akkor is, ha az állat egyéb tüneteket nem produkál. Emberekre is jellemző a megváltozott hangulat, de a kutyákra még inkább, mivel ők szavakkal nem tudják kifejezni magukat. Egy betegség tünete gyakran lehet a hirtelen fellépő támadó viselkedés, de ennek az ellenkezője is, a túlzott kényeztetésre, törődésre való vágy. A lelki változások a legtöbb esetben kísérőtünetekkel járnak, mint például az étvágytalanság.

Szőrhullás, viszketés

A kutya bundájában bekövetkező negatív változás mindig beszédes, és legalább annyira ad okot az aggodalomra, mikor az ember hajában áll be hirtelen változás. Ha a kutya szőre gyorsan veszít a fényéből, vagy a vedlési időszakon túl is hullik a szőr, akkor az gyakran nem magának a szőrtakarónak a betegségére utal, hanem egy fontosabb betegségre is. Gyakran hajlamosak vagyunk elhanyagolni ezt a problémát, holott nagyon érdemes odafigyelni rá.