Stecco módszerrel történő fascia terápia

A Stecco módszer alapelve, hogy a test és az elme összhangban működik, és jeleket küld számunkra. Ezeket az egyértelmű jeleket figyelembe véve a gyógyítás folyamán összpontosítanak, figyelembe véve a szervezet egészét és a mentális állapotot. Az elemző-összegző megközelítéssel olyan egyedi kezelés állítható össze, amely elősegíti a szervezet regenerálódását.

Az első lépés: a fascia állapotának felmérése

Az innovatív Luigi Stecco által kidolgozott szemlélet szerint az első lépés a fascia állapotának felmérése. Az esetek 80%-ában a fascia rendszer alapos vizsgálata elengedhetetlen a hatékony kezeléshez. Mielőtt megkezdenék a fascia kezelését a szakemberek gondos kikérdezést végeznek, majd a kezelés során a jelenlegi panaszokra és korábbi sérülésekre összpontosítanak. Az összefüggések feltárása segíti a terápia megfelelő irányának meghatározását.

Fascia-fókuszú terápia: Stecco

A fascia önálló szervrendszerként való megközelítése teljesen új távlatokat nyit meg: a terápia során nemcsak a következményekre helyezzük a hangsúlyt, hanem azok gyökerére is. Ez jelentős eltérés a hagyományos orvosláshoz képest, amely általában csak a beteg szervre vagy az érintett mozgásszervi területre összpontosít. Ugyanakkor a Stecco módszer a mozgásszervi és belső szervrendszer együttes működésére fókuszál, és az egyensúlyhiány okainak megszüntetésével törekszik a teljes rendszer fiziológiás egyensúlyára.

A páciens életminőségének javítása során gyakran csak minimális mennyiségű célzott kezelésre van szükség ahhoz, hogy egy évek óta tartó probléma megoldódjon.

De mi is az a fascia, és milyen szerepet tölt be a testünkben?

A fascia egy rugalmas hártya, amely kollagén rostokból áll, és összeköti, körülöleli, valamint elválasztja a test különböző részeit, mint az izmok, csontok és szervek. Koordinálja az ízületek működését, a test egészét, és összehangolja a különböző testrészek tevékenységét.

Úgy is el lehet képzelni, mint egy szorosan testünket körülölelő harisnya. A fascia több rétegből áll: a felületes fascia, a mély fascia és a viszcerális fascia. A rétegek közötti sikamlást a hialuronsav biztosítja, amelyet a fascia egy speciális sejttípusa, a fasciacita termel.

Régen úgy hittük, hogy a mozgás szinkronizációja kizárólag az idegrendszer feladata. Ma azonban tudjuk, hogy az agy önmagában nem képes az összes mozgással kapcsolatos feladatot kontrollálni. A fascia szerepe az izmok perifériás szabályozása. A fascia hálóban található koordinációs központok érzékelik a fascia feszülését, és irányítják a hozzájuk tartozó izomrostokat. Ha a fascia merevvé válik vagy összetapad, akkor denzifikáció alakul ki, ami romlást okozhat a mozgás vagy a belső szervek működésében.

fascia_funkciok

Stecco módszer: Fascia kezelés

A Stecco módszer egyedi technikákat alkalmaz a fascia kezelésére. Ez a kezelési forma azonosítja és kezeli azokat a pontokat, amelyek a testben fájdalmat és egyensúlyhiányt okoznak. A terapeuta célja az, hogy a kezelések során csökkenjenek a fájdalmas tünetek, javuljon a test mozgékonysága és visszatérjen az optimális szervműködés.

A fájdalom a kezelés során fontos jelző funkciót tölt be, hiszen segít abban, hogy megértsük testünk határait. Ha fájdalomcsillapítókkal enyhítjük a fájdalmat, akkor folytathatjuk a káros mozgást, ami ízületi koordinációs problémákhoz és sérülésekhez vezethet. A terapeuták a fájdalmat diagnosztikai eszközként használják, és a fascia modell alapján megérthetik az ok-okozati összefüggéseket, majd célzottan kezelik az adott területeket. Ezáltal segítenek megelőzni a sérüléseket, normalizálják az izomműködést és enyhítik a fájdalmat.

Mikor jelenthet segítséget a Stecco fascia kezelés?

A Stecco fascia kezelés sokféle problémára kínálhat megoldást, legyen szó mozgásszervi vagy belső szervi diszfunkcióról:

 • Ízületi fájdalmak,
 • Bordaközi fájdalom,
 • Kisugárzó fájdalmak (radikulopátiák),
 • Végtagfájdalmak,
 • Fejfájás,
 • Gerincfájdalmak
 • Mellkasi panaszok,
 • Alagút szindrómák,
 • Tendinopathia (pl: teniszkönyök),
 • Keringési betegségek,
 • Nyelési nehézség (dysphagia),
 • Hólyaghurut,
 • Mellkasi szorítás,
 • Tachycardia,
 • Asztma,
 • Ödémák,
 • Gastritis és oesophagitis,
 • Székrekedés, puffadás
 • Dysmenorrhoea

Hogyan történik a fascia kezelése lépésről lépésre?

 1. Állapotfelmérés: a betegség előzményeinek rögzítése, időrendbe sorolása, jelenlegi panaszok megkérdezése
 2. Vizsgálat:  a test megvizsgálása, a kellemetlen mozdulatok tesztelése
 3. Funkcionális diagnózis alkotás: a konkrét tények alapján elméletet alkotnak arról, hogy mi okozza a problémát. Ezután terápiás tervet készítenek, és a kezelések során dokumentálják a változásokat.
 4. Manuális kezelés: – a sűrűsödött pontok feloldása, a kezelendő terület természete és elhelyezkedése határozza meg, hogy ezt hogyan hajtják végre. A manipulatív nyomás helyi hőt generál a szövetben különböző testrészekben, így a hialuronsav sűrűsége megváltozik, és helyreáll a fascia csúszása.
 5. A kezelés kezdetben helyi fájdalmat okoz, ám ez a fájdalom fokozatosan csökken.
 6. Mozgás: a test mozgás általi „átalakulása”. A következő napokban a beteg saját maga végzi el a kezelést, a terapeuta iránymutatásai alapján.

A Stecco módszer szerint az emberi test és lélek egy jól működő egységet alkot, amely jelzéseket küld nekünk. Fontos, hogy észrevegyük ezeket és megfelelően reagáljunk rájuk.

forrás: sherlockrehab.hu