könnyűszerkezetes épület

Egyre népszerűbb a könnyűszerkezetes épület

Az idő- és költséghatékonyság egyértelműen meghatározó tényezők, főleg, amikor nagyobb beruházásokról van szó, amilyen egy ingatlan építése. Amerika és Svédország mellett, Európa szerte is elkezdtek terjedni a könnyűszerkezetes épület típusok az utóbbi időkben. Ezt a fejlődő technikai megoldások tették lehetővé, valamint a belátás, miszerint ezek a lakások legalább annyira jó választásnak minősülnek, mint a hagyományos elődeik. Voltaképpen kihasználtság szempontjából az otthonokon túl, irodák, üzletek, oktatási intézmények ugyanúgy készülhetnek rövid határidővel. Több érv szól ezen rendszerek mellett, amiket megéri fontolóra venni a kivitelezés alkalmával.

Tévhitek a könnyűszerkezetes épületekkel szemben

A népszerűség nemcsak a költséghatékonyságra vezethető vissza a könnyűszerkezetes épület esetén, ugyanis több tabut is ledöntenek ezek az ingatlantípusok. A hőszigetelés tekintetében élen járnak, ezért az energiatakarékosságuk magas. Attól sem kell tartani, hogy rágcsálók költöznek a szendvicspanelek közé, mert olyan készítményekkel vannak lekezelve a fa szerkezetek, amik elejét veszik ennek. Az élettartam bár valamivel lehet, hogy rövidebb, mint a tégla változatoknál, de a jól karbantartott könnyűszerkezetes épület voltaképpen bármikor versenyre kel a hagyományos építészeti megoldásokkal a tartósság terén. A beltér kihasználása pedig egyértelműen jobb értékeket mutat.

Ezért kedvelt főként egy könnyűszerkezetes épület

A fő érv az említettekhez képest ugyanakkor mégis a költséghatékonyság. Jogos kérdés, hogy a tengeren túl, ahol a nagy viharok gyakran csak romokat hagynak maguk mögött, miért éri meg ezekbe fektetni? Azért, mert napok alatt újra felépíthető az akár földig rombolt könnyűszerkezetes épület is. Ez előre gyártott elemek, amik lehetnek fa vagy fém vázra erősített panelek, egyszerűen összefogathatók. A későbbi bővítés sem okozhat problémát, valamint szükség esetén az elköltöztetésre ugyanúgy van lehetőség, ami leginkább a kereskedelmi egységeknél felmerülő opció. A könnyűszerkezetes épület jó eséllyel lesz a jövő azon alternatívája, ami egy új korszakot hoz magával.