házi tészta

Íme, a titok: így készül a házi tészta

Egy jó háziasszony az élete végéig tanul. Ez nem is lehet másképp, hiszen mindig vannak új, felfedezésre és elkészítésre váró receptek. Bizonyos ételek viszont úgy a legjobbak, ahogy egykor anyáink készítették ezeket. Bár az évek alatt lehet, hogy változtattak rajtuk. Elvettek belőlük vagy hozzátettek valamit, de az alaprecept ugyanaz maradt. Ilyen például a házi tészta is, amit az elsők között tanulunk meg elkészíteni a konyhában. Számos étel alapja, így érdemes minél előbb tökélyre fejleszteni a tudásunkat.

A házi tészta legfontosabb összetevői

Sokan évekig kutatják a tökéletes tészta titkát. Mitől lesz olyan elképesztően puha az állaga? Na és az íze? Mit kell beletenni, hogy mennyei ízélményt kapjunk végeredménynek? Hogy kell összedolgozni az alapanyagokat? Most minden titokra fény derül: így készül a házi tészta. Mielőtt bárminek is nekikezdesz, szükséged lesz néhány fontos alapanyagra. Talán nem lepődsz meg, ha azt mondjuk, hogy a legfontosabb összetevő a liszt. Nincs kőbe vésett szabály, hogy melyik a legjobb. A búzalisztet és a pizzalisztet is választhatod, sőt, akár keveréket is csinálhatsz. A liszt mellett a másik fontos alapanyag a tojás. Ezen kívül csak sóra és egy kis vízre van szükséged a tészta összeállításához.

A házi tészta elkészítése lépésről lépésre

Az összetevők birtokában már csak az összeállítás technikáját kell ismerned. Egy tiszta felületre szórd ki a lisztet, majd csinálj a közepére egy mélyedést, mintha vulkán lenne. Bátran használd a kezed! Ide üsd bele a tojásokat és jöhet a só is ízlés szerint. Majd kezd el összegyúrni őket. Először villával keverd el a tojásokat a „vulkán” közepén, majd kézzel dolgozz tovább! Szépen adagold a lisztet a tojásokhoz, majd gyúrd addig őket, amíg megfelelő állagú tésztát nem kapsz. Ehhez kb. 10-15 percre lesz szükséged attól függően, hogy mennyire vagy gyakorlott ebben a műveletben. Akkor vagy kész, amikor a tésztának teljesen sima és ruganyos az állaga. Ezt követően csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe legalább fél órára!