szakmai felelősségbiztosítás

Ezért éri meg a szakmai felelősségbiztosítás

Bármilyen szakterületen dolgozol, időnként hibázol. Még akkor is, ha becsületes vagy és odafigyelsz. A legnagyobb baj akkor áll elő, ha ezzel másoknak fájdalmat vagy kárt okozol.

A szakmai felelősségbiztosítás titka

Sokan nem ismerik a szakmai felelősségbiztosítást, talán nem is tudnak létezéséről. Pedig biztosan találkoztak már a felelősségbiztosítás fogalmával az ingatlanbiztosítás során. Tulajdonképpen itt is arról van szó, hogy a másoknak okozott kárt valamilyen módon és mértékben könnyebben megtéríthessük.

Az HUN Pénzügyi Tervező munkatársai gyakran konzultálnak komoly szakemberekkel: orvosokkal, jogászokkal, vagy például gazdasági szakemberekkel. Többek között ők azok, akiknek lépést kell tartaniuk a változásokkal, legyen az technológiai, tudományos, vagy jogi terület. Több esetben jelentett anyagi menedéket a szakmai felelősségbiztosítás, melyet náluk kötöttek. Csak néhány példát sorolunk fel:

  • orvosi műhiba utáni kártérítés
  • számviteli hiba miatti ügyfél kár
  • tervezői hibából eredő veszteség megtérítése
  • a kivitelezés miatt keletkezett anyagi kár megtérítése

Ezekben az esetekben a kártérítés miatti pénzügyi teher, veszteség olyan magas lehet, hogy a megszerzett vagyon sem fedezi, határ tulajdonképpen nincs is. Persze a lelkiismeretet nem tisztítja meg a pénz, de legalább a család nem sínyli meg a kiadást.

Amikor a biztosítóknál keresgélünk szakmai felelősségbiztosítást, akkor szakmákra bontva találjuk őket. A szerződés szerinti díjak befizetésével biztosítjuk magunkat, hogy a tevékenységünkkel okozott kárt megtérítik, legyen az személyi kár, megbetegedésből adódó veszteség, haláleset miatti kár, vagy tárgyi veszteség, még a mulasztási bírságra is kiterjed a térítés. Természetesen attól függ, hogy mire szerződünk az adott biztosítónál. Itt jön nagyon jól a szakértő tapasztalata, a kisbetűs részek értelmezése.

Ahhoz, hogy a felelősség biztosításán kívül a saját értékeink, életünk is biztonságban legyenek, elengedhetetlen az életbiztosítás, mert a felelősségbiztosítás nem fedezi a biztosított és a hozzátartozói által elszenvedett károkat.