vályogház

Mit kell tudni a vályogházak felújításáról?

A szépen karbantartott, felújított vályogház manapság sem számít ritka látványnak vidékén. A magyar népi építészet egyik legközkedveltebb megoldása, a vályogtéglával való építkezés ma is számos olyan előnnyel jár, amelyek miatt érdemes a szóban forgó épülettípusok felújítása mellett letenni a voksunkat.

A vályogból készített házak újra nagy népszerűségnek örvendenek

A korábbi évtizedekben a téglából, vasbetonból épített ingatlanoké volt a főszerep, ám most úgy tűnik, egyre többen fordulnak a vályogépületek felé – nem véletlenül. E tradicionális építőanyag kétségtelenül energiabarát, zöld megoldásnak számít, arról nem is beszélve, hogy ezen házak felújítása kifejezetten költséghatékonynak számít. A felújítás során nem keletkezik sok hulladék, így a vályogból készített házakkal az ökológiai lábnyomunkat sem növeljük.

Néhány szóban a vályogtéglából készített épületek előnyeiről

Elsőre talán nem is gondolnánk, mennyi előnnyel bírnak ezek a házak. A vályogtéglák jól szellőznek, ezen kívül a szigetelésük is remek. Télen benntartják a kellemes meleget, míg nyáron nem engedik, hogy a tikkasztó forróság a szobákba jusson.

A talajvíz sajnos sok kárt tehet a vályogházakban

Rendszeres karbantartás mellett ezek a házak hosszú időn keresztül élhető környezetet biztosítanak a tulajdonosaiknak, viszont nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy számtalan előnyükön túl, néhány gyenge pontjuk is létezik. Ez alatt elsősorban a talajvizet értjük. Megfelelő szigetelés hiányában ugyanis a vályogtéglák magukba szívják a vizet, majd meleg időben kiszáradnak, és repedezni kezdhetnek. Sőt, ha a vályogház falai folyamatosan áznak, a penész megjelenésére sem kell sokáig várni.

Kire bízzuk a korszerűsítést?

Ha a vályogházak korszerűsítése, felújítása kerül terítékre, fontos, hogy a munkálatokat kizárólag komoly szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező építőbrigádra bízzuk. A falak nem bírják a lég- és vízzáró anyagok jelenlétét – ezen a ponton áll vagy bukik egyébként a projekt végső sikere is. Sajnos már kisebb hibákkal is nagy anyagi károkat okozhatunk, így a szakmai tudással végzett megbízható, precíz munka mindenképpen elengedhetetlen.