műanyagok

Sürgető probléma a műanyagok helyettesítése

A mesterséges alapanyagok a mindennapi életünk részévé váltak és hatalmas kihívás lenne teljesen lemondani róluk. A műanyagok felhasználása azonban nem korlátozódik az emberi igényekre. Más célokra is használják, például élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök csomagolására. Attól kezdve, hogy felébredünk, egészen addig, amíg el nem alszunk, különféle műanyagokat tartalmazó termékeket használunk. Azonban minél több műanyagra van szükségünk, annál jobban szennyezzük a környezetet és a természetet. Ezért a tudósok igyekeznek környezetbarát alternatívákat kifejleszteni a műanyagok helyett. Miért?

Ennek egyik oka, hogy tele vannak vegyi anyagokkal. A műanyagokat kőolajból, földgázból és szénből állítják elő, amelyek belélegezve vagy a bőrön keresztül felszívódva mérgezőek lehetnek. A környezetbarát alternatívák kifejlesztésének másik oka, hogy a műanyag nem bomlik le könnyen. Ez a folyamat évezredekig is eltarthat, de még a bomlási folyamat is káros a természetre nézve, mivel olyan vegyi anyagok kerülnek a levegőbe és a talajba, amelyek károsíthatják az élőlényeket. Mi történik akkor, ha a műanyagok hosszú ideig nem bomlanak le? Nos, elkezdenek felhalmozódni a hulladéklerakókban vagy az óceánokba és a folyókba kerülnek, ahol az állatoknak és az embereknek egyaránt ártanak.

Fémek, mint a világ alapjai

Keménység, tartósság, erő. Akárhogy is nézzük, mindezekre a tulajdonságokra szükség van az emberi életben. A fémek az élethez szükséges különféle találmányok létrehozására használatosak. Szerszámok, fegyverek, lakhatás, közlekedés és így tovább. Vegyünk például egy közönséges lapátot vagy fejszét. Hol lennénk ezen tételek nélkül a gazdaságban? Általában nem gondolunk arra, hogy a fémek milyen jelentős szerepet játszanak az emberi életben. Hogy mennyire fontos volt a fém az emberiség számára, azt egész korszakok nevei alapján lehet megítélni. Példának rögtön ott van a bronzkor és a vaskor.

Manapság a házak, a járművek, a háztartási cikkek, sőt, még a ruházati cikkek is fémekből gyártott alkatrészek felhasználásával készülnek. A keménység, az áthatolhatatlanság és a tartósság, valamint a mágneses tulajdonságok jellemzik a fémeket, amelyek nélkülözhetetlenné váltak az ember boldogulásához. A legfontosabb funkciójuk azonban közvetlenül az emberi szervezetben érvényesül, mivel annak elválaszthatatlan részét képezik. Magnézium, cink és vas nélkül az emberi élet lehetetlen lenne, hiszen szinte a teljes Mengyelejev táblázat jelen van a szervezetünkben valamilyen mennyiségben. Csupán a fémek egyetlen fajtájának hiánya vagy elégtelen mennyisége is komoly egészségügyi problémákhoz vezet!