fogfehérítés

Fogfehérítési technikák

A professzionális fogfehérítési technikákkal ma már biztonságosan tudunk javítani fogaink kinézetén, és kerülünk közelebb a filmsztármosolyhoz. Tény, hogy a vakító fehér fogsor elérése sok minden máson is múlik, nemcsak az alkalmazott módszeren: közrejátszhat a genetika vagy bizonyos gyógyszerek is abban, hogy nem sikerül hófehérre varázsolni a fogainkat, ám mindenképp elérhető néhány árnyalatnyi javulás, ha a következő kezelések egyikét választjuk. 

Lássuk, mit feltételez a fogfehérítés? Az egyik leggyakoribb fogfehérítési módszer az olyan otthoni fogfehérítés, amely során fogfehérítő zselét vagy pasztát használhatunk, olyat, amelyet a fogorvosunknál vásárolhatunk meg, és amely megfelelően alkalmazva teljesen biztonságos (szemben az olyan „hagyományos” otthoni fogfehérítési módszerekkel, mint például a citromleves vagy szódabikarbonátos fogfehérítés, amely roncsolhatja a fogzománcot). A professzionális otthoni fogfehérítési termékekben található hatóanyag (általában hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid) segít eltávolítani a foltokat és elszíneződéseket a fogak felszínéről.

Ha nem akarunk otthon bíbelődni vele, a legjobb megoldás, ha időpontot kérünk a fogorvosunktól egy rendelői fogfehérítésre. A fogászati fogfehérítés professzionális kezelés, amelyet a fogorvos végez a rendelőben. A leggyakoribb fogfehérítési eljárások közé tartozik a fogfehérítő gél használata, amit speciális fényforrással (pl. lézer vagy hideg fény) aktiválnak. Ez a módszer gyorsabb eredményt hozhat, mint az otthoni fogfehérítés, hiszen egy félórás kezelésről van szó, az otthoni fogfehérítésnél viszont több napig vagy hétig szükséges a hatóanyagokat alkalmazni, hogy változást érjünk el.

Emellett számos fehérítő hatású fogkrém létezik a piacon, amelyek hozzájárulhatnak a fogak fehérré tételéhez. Ezek a fogkrémek általában kisebb hatékonysággal rendelkeznek, mint a fogfehérítő zselék vagy kezelések, és inkább a megelőzésre és a foltok, elszíneződések újbóli kialakulásának megakadályozására jók.

Nagyon fontos, hogy mindig konzultáljunk fogorvosunkkal, mielőtt elkezdjük bármelyik fogfehérítési eljárást. Fogorvosunk nemcsak a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában segíthet, de sose árt, ha azelőtt átvizsgálja fogainkat, hogy az esetleges, korai stádiumban lévő fogszuvasodást vagy más betegségeket kiszűrjön és kezeljen.

A fogak elszíneződése egyébként különböző okokból történhet: okozhatja valamilyen ital vagy élelmiszer rendszeres fogyasztása (például kávé, tea, vörösbor, szójaszósz, bogyós gyümölcsök vagy mesterséges színezőanyagokat tartalmazó italok és élelmiszerek, amelyeknek festékanyagai felszívódnak a fogzománcba, és elszíneződést okozhatnak), vagy a dohányzás. Az erős dohányosok fogai jellemzően sárgásak, mivel a füst, nikotin és egyéb vegyi anyagok elszínezhetik a fogakat és a fogzománcot. A fogak sárgássá válását az életkor is okozhatja, ugyanis az idő múlásával a fogzománc természetes módon elvékonyodhat, és áttetszik rajta keresztül a fogak alatt lévő, sárgásabb színű dentin. A gyógyszerek közül például a tetraciklin okozhat elszíneződést. Egy fog akkor is elszíneződhet, ha megsérül, vagy egy korábbi fogászati ​​kezelésen, például gyökérkezelésen esett át.

Amennyiben a fogfehérítő anyagok nem tudják ezeket a fogakat hatékonyan kifehéríteni, más megoldás is van, amellyel javíthatunk a fogaink kinézetén és visszanyerhetjük mérföldnyi mosolyunk: ilyen megoldás például a préskerámia héjak alkalmazása, amelyek eltakarják a fogak elszíneződését.

Végül már csak az a kérdés vár tisztázásra, hogyan válasszuk ki családunk fogorvosát. Fontos, hogy olyan szakemberhez forduljunk, aki megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkezik, és akivel jól működik a kommunikáció, aki részletesen és türelmesen elmagyarázza, melyik eljárás, kezelés miben áll, melyek a pró és kontra érvek a különböző módszerek és beavatkozások kapcsán. Ha speciális fogászati ​​problémával küzdünk, például fogszabályozásra, implantátumra vagy gyökérkezelésre van szükségünk, keressünk olyan fogorvost, aki ezen a területen jártas és tapasztalt.

A Fusion Dental Clinic szakemberi csapatában fogszabályozó, implantológus és parodontológus fogorvost is találsz. Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb fogászati klinikájáról van szó, amely technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban. A klinika barátságos és esztétikus tereiben a legszorongóbb páciensek is feloldódnak.