laptop

Állampapír vagy nyugdíjbiztosítás? – Melyik éri meg jobban hosszú távon?

Amikor nagyobb távlatokban gondolkozol megtakarításaidat illetően, gyakorta felmerülhet kérdésként, hogy a két legnépszerűbb forma, a nyugdíjbiztosítás, illetve az állampapír közül melyik az előnyösebb számodra. Nos, az igazság az, miszerint nem véletlenül ez a két megoldás számít az egyik legelterjedtebbnek, ám azt sem szabad elfelejtened, miszerint hatalmas különbségekkel rendelkeznek, mind a kondíciókat, mind pedig az eredményességet illetően. Emiatt aztán elsőként azt kell meghatároznod, pontosan mik a céljaid.

A nyugdíjbiztosítás, miként az az elnevezésből is sejthető, passzív éveid anyagi biztonságának megteremtését hivatott ellátni. Azonban túl azon, hogy egy kiváló, hosszú távú konstrukciónak tekinthető, még számtalan egyéb pozitívummal is rendelkezik. A nyugdíjbiztosítások előnyeiről a grantis.hu-n bővebb tájékoztatást kaphatsz. Ezzel szemben az állampapír egy jóval egyszerűbb, ezáltal átláthatóbb szerkezettel rendelkező megtakarítási forma.

Milyen esetekben jelent optimális megoldást a nyugdíjbiztosítás?

Tekintettel arra, hogy hazánk társadalombiztosítási rendszere egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe, ahhoz, hogy passzív éveid biztos anyagi nyugalom mellett teljenek majd el, feltétlenül szükséges valamilyen öngondoskodási forma megléte. Ma már szerencsére számtalan ilyennel találkozhatsz, ám a hatalmas választék egyben meg is nehezítheti dolgodat, főképp, ha nincs pénzügyi tapasztalatod. Ilyenkor fontos észben tartanod, hogy jelenleg három olyan különféle nyugdíjcélú megtakarítás érhető el, amire adójóváírás formájában állami támogatást vehetsz igénybe. Az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla mellett a nyugdíjbiztosítás is ilyen. Utóbbinak ugyanakkor vitathatatlan előnye a többivel szemben, hogy a kifizetés időpontja nem követi le a futamidő alatt bekövetkező esetleges korhatárváltozásokat. Márpedig az előrejelzések alapján a következő évtizedekben erre biztosan sor kerül majd, lehetséges, hogy akár több alkalommal is. Emellett, mivel ez egy biztosítói forma, így kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz, ami szintén óriási segítség lehet, ha veled esetleg történik valami. Ilyenkor ugyanis szeretteid nem maradnak anyagi támogatás nélkül, lévén a felhalmozott megtakarítást megkapja a kedvezményezett személy. Jól látszik tehát, hogy ez a konstrukció számtalan élethelyzetben optimálisnak tekinthető, ám azt, hogy pontosan melyik ajánlat lesz a legmegfelelőbb számodra, már korántsem ilyen könnyű meghatározni. Ebben a döntésben egy független pénzügyi tanácsadó iránymutatásai sorsdöntők lehetnek.

Általános célokra az állampapír is remek alternatíva

Sok esetben azonban nincs meghatározott célod, kizárólag annyi, hogy félretett pénzed biztonságban legyen és elfogadható hozamot termeljen, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen menet közben komolyabb pénzügyi döntéseket meghoznod. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes számításba venned az állampapír lehetőségét. Gyakorlatilag ez egy teljesen kockázatmentes módozat, aminek több típusa is infláció feletti kamatot biztosít. Emellett kellőképp rugalmas is, hiszen például egy nyugdíjbiztosításban lévő megtakarításhoz nem férhetsz hozzá bármikor, következmények nélkül. Az állampapírok esetében ez nem igaz. Tulajdonképpen bármikor visszaválthatók és az addig felhalmozott kamatot is megkapod, egy minimális díj ellenében. Rövid- és hosszútávú futamidővel is választhatod és forint, valamint euró alapú konstrukció mellett is leteheted a voksod. Önmagában nem feltétlen elegendő egy megtakarítási portfólióba, ám az kétségtelen, hogy az állampapír fontos eleme lehet ennek.